Kapela na groblju

Ovo zdanje ima trostruko značenje i funkciju.

*Ovo je prvotno svećenička grobnica (grobnica za ukop svećenika).

Kapela na groblju
**Ovo je spomen kapela svim svećenicimakoji su rodom iz župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, bez obzira gdje su sahranjeni. Spomen i zahvala za njihovo djelovanje, naviještanje evanđelja, Isusa Krista. To je spomen kapela i svim svećenicima koji su tijekom 230 godina povijesti ove župe u njoj propovijedali evanđelje, poučavali o Isusu Kristu, predvodili bogoslužja, slavili (dijelili) sakramente. Nevažno je gdje su preminuli i gdje su sahranjeni, ovo im je spomen i zahvala, mjesto molitve za pokoj njihove duše.
Kapela na groblju

***Ovo je i spomen mjesto, mjesto molitve i zahvale svima onima koji su iz ove župe svoj život položili za slobodu Domovine Hrvatske. Ovdje neće biti upisana njihova imena, ali je ovo spomen-kapela, mjesto na kojem njima zahvaljujemo i za njih molimo.

Blagoslov grobne kapele
Svetkovina Presvetog Trojstva 30. svibnja 2010.

Braćo i sestre. Potaknuti kršćanskom ljubavlju okupili smo se da sudjelujemo u blagoslovu ove grobne kapele gdje će počivati tjelesa naše braće, gdje ćemo slaviti Kristovu muku i smrt i njegovo slavno uskrsnuće dok ne svane slavni dan Gospodinov.

Upravljamo svoje oči prema nebesima i promatramo Krista koji je za nas trpio i uskrsnuo. On nam nalaže da ga budni čekamo, On neka nas nakon uskrsnuća dobrostivo primi.

Ovo je grobnica za svećenike; ovo je mjesto molitve za sve naše pokojnike, napose za one koji nisu sahranjeni na ovom groblju. Ovo je mjesto molitve za preminule svećenike, one koji su djelovali u ovoj župi, ali i za sve bez obzira da li ih poznajemo. Ovo je mjesto molitve za poginule branitelje naše domovine. Gospodine, sveti Oče, koji si htio da križ tvoga Sina bude izvorom sviju blagoslova i uzrokom sviju milosti, budi dobrostivo uz nas koji podigosmo ovu kapelu kao znak svoje vjere. Tvoji vjernici na zemlji sačinjavaju Crkvu na putu dok ih kao vječne stanovnike na primiš u nebo. Pogledaj vjernike koji su se pobožno okupili na groblju.

Daj da nas mjesto pripravljeno za pokapanje tjelesa opominje na budući život u Kristu, a On neka jednom preobrazi ovo naše bijedno tijelo i suobliči ga svome slavnom tijelu.

Bože svekolike utjehe! Odredio si da se smrtna tjelesa oblikovana iz zemlje vrate u zemlju. Htio si da tvoj jedinorođeni Sin bude sahranjen u novome grobu te iz njega ustane kao pobjednik smrti i tako nama pruži jamstvo budućeg uskrsnuća. Molimo Te, Gospodine, da ova kapela bude mjesto pokoja i nade. Duše živih neka ovdje krijepi vječna nada; neka Ti odavde uzdižu ugodne molitve na pomoć onima koji usnuše u Kristu te bez kraja hvale tvoje milosrđe. Po Kristu Gospodinu našemu.